SZNAUCERKA MINIATUROWA FIGA : )

PIEL?NACJA - TRYMOWANIE

Trymowanie polega na usuwaniu martwych w這s? palcami lub przy pomoc?przyrz康u zwanego no篡kiem trymerskim. Ca造 problem polega na tym, by w這sy zosta造 wyci庵ni?e ze sk?y, a nie przyci?e. Zabieg ten jest mo磧iwy gdy w這s jest odpowiednio odro郾i?y (zwykle ok. 4 miesi?y od ostatniego trymowania). Je郵i spr?ujemy zrobi?to wcze郾iej, to napotkamy op? ze strony w這s? (nie b??chcia造 wychodzi? i psa, dla kt?ego wyrywanie zdrowych w這s? jest tak samo bolesne jak dla cz這wieka. Gdy w這s jest dojrza造 do usuni?ia pies nie b?zie protestowa? Najprostszy spos? na odgadni?ie, czy w這s nadaje si?ju?do trymowania to obserwacja dywanu w domu. Gdy ilo嗆 sier軼i na nim zaczyna nas ju?denerwowa? to sygna? 瞠 czas na trymowanie sznaucera. Nim jednak si?za to zabierzemy warto sprawdzi? czy rzeczywi軼ie w這s 豉two wychodzi. Ma豉 k?ka w這s? okrywowych chwycona mi?zy dwa palce powinna prawie w ca這軼i da?si?wyrwa? Gdy nam si?to uda這, to znaczy, 瞠 trzeba psa wytrymowa?

Na pocz徠ku radz? spr?owa?trymowa?palcami. Jest to bardziej pracoch這nne, ale mamy pewno嗆, 瞠 w這sy s?w ca這軼i usuwane, a nie przycinane. Najpierw staramy si?usun望 wszystkie martwe w這sy okrywowe z ma貫go kawa趾a np. na karku, a nast?nie powi?szamy oczyszczon?powierzchni? a?obejmie ca陰 powierzchni?nr 1 (rys.1 wersja niemiecka, rys.2 wersja ameryka?ka).

 

 

rys. 1 rys. 2

            

 
Je郵i pies jest cierpliwy, a w這s z 2,3,4 wychodzi 豉two, to mo積a stara?si?wytrymowa?tak瞠 te miejsca, ale je郵i s?z tym k這poty mo積a zostawi?je nietrymowane. W這s w tych miejscach jest bardziej mi?ki i nawet dojrza造 trzyma si?do嗆 mocno w sk?ze. Pola 2,3,4 s?i tak potem kr?ko strzy穎ne wi? praktycznie nie ma potrzeby trymowania go.

Miejsca wytrymowane u pieprzaka 豉two pozna?po kolorze. Przed usuni?iem w這sa okrywowego s?ciemne, a po wytrymowaniu jasne (bo widoczny jest ja郾iejszy zwykle podszerstek). Mo積a to r?nie?pozna?dotykiem. Sznaucer to przecie?pies szorstkow這sy, a wytrymowany jest w dotyku mi陰 przytulank?

Gdy nabierzemy wprawy mo積a spr?owa? przyspieszy?ca造 proces stosuj帷 no篡ki trymerskie. S?to przyrz康y w kszta販ie no瘸 o kr?kim ostrzu, pi趾i lub g?tego grzebienia. Na pocz徠ek warto wybra? t?y, by nie przycina?w這s? zamiast wyrywania. Po nabraniu wprawy warto u篡wa? ostrzejszego, bo w這sy 豉twiej si?o niego zaczepiaj? ale trzeba bardziej uwa瘸? gdy?mo積a nim przyci望 w這s zamiast wyrwania, a wtedy ca豉 nasza praca p?dzie na marne. Trymuj帷 no篡kiem przytrzymuje si?k?k?w這s? mi?zy kciukiem, a ostrzem i poci庵aj帷 "z w這sem" wyrywa. Nale篡 przy tym uwa瘸?na k徠 ustawienia no篡ka (najlepiej, gdy prowadzi si?go prostopadle do powierzchni sk?y).